درمان بالارفتن فشار مغز (احساس فشار در سر، فشار درون جمجمه ای)
تومور مغزی کاذب نام رایجی برای افزایش فشار درون جمجمه است که در آن فشار مایع اطراف مغز زیاد میشود. نام تومور مغزی کاذب از علائم بیماری (شامل سردرد، دوبینی یا تاری دید، صدا کردن گوشها) گرفته شده وشبیه علائم تومور مغزی است. اما تومور مغزی کاذب یا افزایش فشار درون جمجمه یک تومور مغزی نیست. برای تشخیص این بیماری باید وجود تومور یا دیگر بیماریهای مغزی رد شود. چاقی، برخی بیماریهای قابل درمان، و برخی از داروها باعث افزایش فشار داخل مغز و بروز علائم تومور مغزی کاذب میشوند. علائم تومور مغزی کاذب شبیه دیگر بیماریها یا دیگر مشکلات است. همیشه برای تشخیص بیماری به پزشک مراجعه کنید. برای بررسی و ارزیابی عوامل بیماری به یک بررسی کامل سوابق پزشکی و معاینه فیزیکی نیاز است.
علل
هیچ کس نمیداند که علت افزایش فشار مغز چیست. مایع مغزی نخاعی مرتب در مغز تولید و جذب میشود. مایع مغزی نخاعی در مغز و ستون فقرات جریان مییابد. زمانی که سرعت تولید مایع مغزی نخاعی بیشتر از سرعت جذب آن باشد، باعث ایجاد فشار مغز میشود. (جمجمه حالت الاستیکی ندارد که فشار را کاهش دهد.) تومور مغزی کاذب ممکن است در اثر تولید زیاد مایع مغزی نخاعی، جذب کم مایع مغزی نخاعی یا هر دو ایجاد شود.
عوامل خطرساز
تومور مغزی کاذب در زنان ۲۰ تا ۵۰ ساله بیشتر از مردان ایجاد میشود، مخصوصا در زنان چاقی که نزدیک به زمان یائسگی هستند. تومور مغزی در نوزادان نادر است اما ممکن است در کودکان نیز ایجاد شود. داروهایی خاص باعث افزایش خطر ایجاد تومور مغزی کاذب میشود. این داروها عبارتند از:
داروهای ضد بارداری
سیکلوسپورین
ایزوترتینوئین
مینوسایکلین
نالیدیکسیک اسید
نیتروفورانتوئین
فنی توئین
داروهای استروئیدی (شروع یا قطع آنها)
داروهای سولفا
تاموکسیفن
تتراسایکلین
مصرف بیش از حد ویتامین A
عوامل زیر نیز در ایجاد تومور کاذب مغزی موثر است:
بیماری آدیسون
نارسایی مزمن کلیه
بیماری کوشینگ
هیپوپاراتیروئیدیسم
کم خونی آهن
چاقی
آغاز قاعدگی (نخستین قاعدگی)
بارداری
علائم فشار مغز
علائم تومور مغزی کاذب شبیه به علائم تومور مغزی واقعی است. اولین نشانهی تومور مغزی کاذب شامل افزایش فشار مغز است که آن را فشار جمجمهای گویند. افزایش فشار مغزی باعث مشکلات زیر میشود:
تغییر بینایی (مانند دوبینی)
از دست دادن بینایی
گیجی یا حالت تهوع
استفراغ
سفتی گردن
عدم تعادل در راه رفتن
سردرد مکرر، که معمولا با تهوع و استفراغ همراه است
صدا کردن مداوم گوشها (وزوز گوش)
فراموشی
افسردگی
ممکن است بیماران متوجه شوند که برخی از علائم تومور مغزی کاذب با انجام فعالیت فیزیکی افزایش مییابد زیرا ورزش باعث میشود فشار داخل مغز بیش فشار مغز در حالت استراحت شود.
تشخیص
یک معاینه فیزیکی و تعدادی آزمایشهای تشخیصی نیاز است تا وجود تومور مغزی کاذب تایید شده و تومور مغزی واقعی رد شود. ممکن است پزشک آزمایشهای زیر را تجویز کند:
ام آر آی یا سی تی اسکن مغز
نوار نخاعی (که لومبار پانکچر نیز نامیده میشود) برای برداشت نمونهای از مایع اطراف ستون فقرات
آزمایش ارزیابی عملکرد چشم
به منظور تشخیص دقیق تومور مغزی کاذب، پزشک باید وجود دیگر بیماریهایی که باعث ایجاد علائم مشابه میشوند را رد کنند. همچنین ممکن است پزشک آزمایشهایی نیز برای بیمار تجویز کند تا مطمئن شود که تومور مغزی واقعی وجود ندارد.
درمان فشار مغز
معمولا، اولین روش درمان تومور مغزی کاذب عبارت است از:
داروها (استازولامید با فوروزماید، یا گاهی کورتیکواستروئیدها)
کاهش وزن با یک رژیم کم سدیم
برنامه ریزی برای انجام ورزشهای هوازی
همچنین ممکن است برنامه درمانی بیمار شامل لومبار پانکچر (نوار نخاعی) دورهای برای برداشت مایع مغزی عروقی و کاهش فشار مغز باشد.